Kennisbank

ICT kennisbank

Om jou volledig van dienst te kunnen zijn, is het voor beide partijen prettig als we in dezelfde taal communiceren. Dit om misstanden te voorkomen, maar ook om de efficiëntie te bevorderen! Op deze pagina staan vaktermen die wij dagelijks gebruiken, maar die jij misschien niet kent. Neem ze eens door. We heten je van harte welkom in de wereld van ICT! 

Access point = dit apparaat zet het signaal om naar een draadloos signaal, oftewel WiFi. Het access point dient te worden voorzien van een internetkabel, waardoor het dat signaal kan omzetten naar draadloos.

Antivirus = is software die probeert om computervirussen te identificeren, tegen te houden en te verwijderen. Tegenwoordig is het niet meer alleen het systeem wat wordt beveiligd, maar worden ook de mails en websites gescand en wordt ook gekeken naar het gedrag van de computer. We spreken nu eerder van beveiligingssoftware dan alleen maar van antivirus.

Asterisk = is een opensourcetelefonieplatform. Wij gebruiken het als telefooncentrale om VoIP te realiseren binnen een netwerk.

Back-up = reservekopie is een kopie van de gegevens. De gegevens die staan op een gegevensdrager (computer, laptop, NAS) of die zich binnen een applicatie bevinden, worden gekopieerd. Mochten gegevens beschadigd raken, kunnen ze hersteld worden met de kopie. Deze kopieën worden preventief gemaakt om belangrijke gegevens veilig te stellen. Een goede back-up strategie mag nooit ontbreken in een kantoornetwerk.

Cloud = in het Nederlands: wolk en geeft eigenlijk aan dat via het internet wordt gewerkt. Dit kan op verschillende manieren. Een voorbeeld is data-opslag in de cloud, dit wordt bijvoorbeeld geregeld door een dienst als OneDrive, DropBox en iCloud. Echter tegenwoordig gaat het veel verder dan alleen maar data. We zijn in staat volledige netwerken via het internet te beheren. Hierdoor kun je op afstand systemen beheren, beveiligen, monitoren en zelfs op afstand wissen indien er sprake is van diefstal. 

DNS = het Domain Name System (DNS) is het systeem en netwerkprotocol dat op het internet gebruikt wordt om namen van computers te vertalen naar numerieke adressen (IP-adressen). Eigenlijk is het DNS het telefoonboek van het internet. Je geeft de naam van de webpagina op in je browser en de DNS zoekt op waar deze site staat.

Domeinnaam =een naam waarmee webservers en mailservers worden geïdentificeerd. Een goede domeinnaam is treffend èn eenvoudig te onthouden. Bedrijven maken er intensief gebruik van om goed te worden gevonden op het internet. Een domeinnaam kan veel technische verwijzingen bevatten. Maar om je website te laten zien, dient er een record(regel) te zijn met het IP-adres waar de site staat.

Internetprovider = is de organisatie die de internetverbinding levert bij je thuis of kantoor. Vaak komt deze aansluiting binnen in je meterkast. Bekende grote internetproviders zijn bijvoorbeeld KPN, XS4all, Ziggo en Trined.

Modem = je modem is essentieel voor je internetverbinding. Het vertaalt het signaal dat je van je internetprovider binnenkrijgt (doormiddel van kabel, ADSL of glasvezel) naar een signaal dat je intern (in huis of in kantoor) kunt gebruiken. Het modem is eigenlijk een soort toegangspoort. Vaak wordt deze geleverd door je provider.

NAS = staat voor Network Attached Storage. Het is een intelligent opslagapparaat, dat is verbonden met het thuis- of kantoornetwerk. Op deze manier kunnen alle belangrijke bestanden worden opgeslagen op één centraal punt. Maar deze zijn ook deelbaar met verschillende apparaten in het netwerk. Een NAS kan ook dienen als back-up apparaat.

Phishing mail = phishing is een manier om persoonlijke of bedrijfsgegevens te achterhalen door links of websites in geloofwaardige mails of berichten te zetten.

Remote Desktop = is het volledig overnemen van een pc op afstand. Bijvoorbeeld je neemt thuis met de laptop je computer op kantoor over, inclusief het gebruik van het toetsenbord en de muis. Het lijkt alsof je je fysiek achter de pc bevindt.

Router =  de router is het hart van je netwerk en eigenlijk de verkeersregelaar. Het regelt het dataverkeer en kiest de beste route voor informatie via het netwerk. Het zorgt ervoor dat apparaten een IP-adres krijgen en de gevraagde informatie (bijvoorbeeld een opgevraagde website) voorgeschoteld wordt.

SharePoint = is een online samenwerkingsplatform, dat gebruikt wordt voor het beheren van documenten, processen en voor online samenwerken. In het huidige “thuiswerken” biedt SharePoint toegankelijkheid, flexibiliteit, gebruiksvriendelijkheid voor veel bedrijven.

Spamfilter = een stuk software dat e-mails classificeert in ongewenste e-mails en gewenste e-mails. Binnenkomende e-mails worden geanalyseerd op bepaalde patronen, zoals bepaalde woorden in het onderwerpveld, een bijlage met dubbele extensie of een groot aantal berichten met verschillende afzenders. Een geavanceerd spamfilter kan “leren” door acties van de gebruiker. Dit kan doordat de gebruiker aangeeft de mail als ongewenst te beschouwen of juist als gewenst.

SSID = staat voor Service Set Identifier. Dit is de naam waarmee je draadloos netwerk bekend is.

SSL certificaat = secure Socket Layer, ook bekend als TLS. Het is een certificaat of het groene slotje, dat je  website veiliger maakt. Het is een encryptieprotocol dat de data versleutelt, waardoor het voor cybercriminelen vrijwel niet mogelijk is om gegevens van jouw bezoekers te achterhalen. Daarnaast valideert het de identiteit van de website. Het bevat namelijk informatie over de certificaathouder, het domein en de organisatie die het certificaat heeft uitgegeven.

Support = een locatie of persoon waar je terecht kunt voor vragen, storingen of advies over een bepaald product. 

Switch = een switch verbindt meerdere apparaten, zoals computers, access points, printers, NAS en servers op hetzelfde netwerk binnen een gebouw. Switches vormen essentiële bouwstenen voor elk netwerk. 

VoIP = bij Voice over IP wordt een IP netwerk gebruikt om spraak en signalering te transporteren. Het is kortgezegd: telefoneren over het internet.

VPN = met VPN (Virtual Private Network) leg je een versleutelde “tunnel” aan tussen je digitale apparaat en een VPN server. Je kunt een VPN verbinding voor verschillende zaken gebruiken. De manier waarop wij veelal VPN toepassen is om een beveiligde verbinding te leggen met het netwerk van kantoor. Zeker met thuiswerken is dit een manier om verbinding te kunnen maken met data en/of apparaten op kantoor.

Webhosting = is een dienst die particulieren of bedrijven ruimte aanbiedt voor het opslaan van informatie, afbeeldingen, of een andere inhoud die toegankelijk is via een website. De hosting zorgt ervoor dat een website altijd beschikbaar is.


Onze diensten

ICT-oplossingen

Bedrijven groeien en willen blijven groeien. Een meegroeiende ICT-omgeving is hierbij van essentieel belang. Wij helpen u graag met een compleet pakket ICT-oplossingen.

IP Telefonie (VOIP)

Voice over IP is een ontwikkeling dat we steeds vaker terugzien bij bedrijven. De grootste reden? Kostenbesparing. Ontdek de mogelijkheden.

Cloud oplossingen

Niet altijd op dezelfde plaats aan het werk maar wel altijd toegang willen hebben tot uw werkomgeving en uw bestanden? Ontdek de Danego Remote werkplekken met Microsoft Office 365.

Hosting

Het belang van een goede hostingpartij is vrij groot. Zonder hosting kan een website niet runnen op een server. En er komt veel technische kennis bij kijken om bijvoorbeeld uw DNS records in te stellen. Wij helpen u graag verder.

ICT Support

“Service zit in ons systeem”. Iedere dag zitten wij klaar om u te helpen met ICT gerelateerde vraagstukken. Wij kunnen u ontzorgen van A tot Z.