Zomer blog

Met de zomervakantie voor de deur is het een goed moment om eens vooruit te kijken. Want waar we allemaal even gaan genieten van welverdiende vrije dagen en we “een niet nader te noemen pandemie” achter ons proberen te laten staan er voor Danego weer nieuwe ontwikkelingen klaar. Vandaar deze Zomerblog, de allereerste van Danego!

Deze zomer duiken we niet alleen in het zwembad maar vooral verder in de snelgroeiende ontwikkelingen van Microsoft 365. Op 2 augustus komt namelijk de nieuwe dienst “Windows 365” beschikbaar en daar willen we alles over weten.

Windows 365 Cloud PC

Bedrijven kunnen met Windows 365 Cloud PC virtuele systemen voor medewerkers afnemen en daar per maand, per gebruiker voor betalen. Die gebruikers kunnen dan Windows openen vanaf een applicatie of in de webbrowser. Dat kan op een pc, Linux-systeem, Mac, tablet of Android-apparaat, als er maar een internetverbinding aanwezig is.

Bedrijven kunnen bepalen hoeveel rekenkracht, geheugen en opslag ze per gebruiker nodig hebben en naar rato betalen. De Cloud PC kan Windows 10 draaien of, zodra deze versie eind dit jaar beschikbaar is, Windows 11.

Volgens Microsoft is het voordeel naast de configureerbaarheid en toegang vanaf meerdere apparaattypen dat gebruikers telkens met hun Windows-sessie verder kunnen gaan met hun werk waar ze gebleven waren, ook als ze van apparaat wisselen. Microsoft claimt ‘instant booting’ waarbij Windows dus direct te gebruiken is, inclusief apps, data en instellingen.

Voor de nieuwsgierige techies onder ons hierbij ook een promo filmpje.

Deze dienst zorgt voor een andere kijk op de huidige “standaard” werkplek. Deze manier van werken opent nieuwe deuren met betrekking tot investeringen in fysieke werkplekken met nieuwe computers/laptops. Een webbrowser is wat je nodig hebt om je werkplek te openen.

Dit betekend dat je huidige computer/laptop nog niet is afgeschreven omdat hij alleen nog maar dient als portaal om naar je werkplek te gaan. Minder investeringen en meer gebruikersgemak!

Daarnaast is het beheer van deze computers vanuit de Microsoft Endpoint Manager voor ons als administrators erg belangrijk. Alle prestaties en connectiviteit is te monitoren, en de updates met 1 druk op de knop geïnstalleerd.

Kortom; wij gaan hier volledig in op en kijken uit naar de eerste testen!

 

Safety First

Afgelopen weken werd het nieuws ook beheerst door de cyberaanvallen met gijzelsoftware, ook wel ransomware genoemd, hierbij worden bestanden en systemen versleuteld en vaak wordt er losgeld geëist om deze weer toegankelijk te maken.

In deze tijd zijn beveiliging en back-up niet meer weg te denken uit de ICT strategie voor ieder bedrijf. Wij zijn al vele jaren partner van ESET en zij zijn een partij die actief inspeelt en zich bezig houdt met veiligheid.

ESET Cloud Office security

Afgelopen week hebben we een webinar gehad over de beveiliging binnen Microsoft Office 365 omgeving, er wordt veel samengewerkt in Teams, ideaal om snel met iedereen bestanden te kunnen delen, dit willen we uiteraard wel veilig doen! ESET heeft een rechtstreekse koppeling die we instellen met de achterkant van Microsoft 365, hierdoor is het mogelijk om de mailboxen, teamsites, onedrive en sharepoint omgevingen aan de achterzijde te scannen.

Hier worden wij als systeembeheerders erg enthousiast van!

Inmiddels zijn de eerste klanten al aangesloten en kunnen we volgende maand de 1e rapportages de deur uit doen, zo krijg je te zien welke mailberichten als spam zijn aangemerkt, welke mailbox veel spam ontvangt, maar ook welke bestanden die je eventueel hebt ontvangen/gedeeld verdacht zijn. Het is een gerust gevoel om te weten dat alle onderdelen worden gescand vóórdat je ze al binnen haalt op je computer/laptop.

LAST MINUTE VEILGHEID TIPS

  • Wachtwoorden regelmatig aanpassen of bedenk lange wachtwoordzinnen zoals bijvoorbeeld “Elkedonderdag#gaiknaardebakker”
  • Maak gebruik van eventueel een passwordmanager om wachtwoorden in op te slaan zo voorkom je dat je overal hetzelfde wachtwoord gaat gebruiken.
  • Maak gebruik van MFA, meervoudige verificatie verhoogt de beveiliging van je accounts.
  • Weet hoe je back-up strategie in elkaar zit, wat wordt er in de back-up meegenomen? Hoe ver kun en wil je terug met de bestanden?
  • Zorg dat de fysieke systemen zoals servers, werkstations en laptops voorzien zijn van beveiligingssoftware.
  • Ben zelf bewust van waar je op klikt, en maak andere dat ook in je omgeving.

Inpakken en wegwezen

Naast dat we zelf onze koffertjes pakken om te genieten van een andere plek gaan we dat ook doen met ons serverpark. Dit jaar gaan we afscheid nemen van het datacentrum in Amsterdam. We zijn namelijk een nieuwe samenwerking gestart met Espresso Gridpoint ofwel EGP. De zogenaamde klik, was er meteen, zij werken en denken mee over een toekomstbestendige ICT structuur en over hoe we deze verhuizing op een goede manier kunnen stroomlijnen.

Een aantal van onze servers zijn momenteel al verhuisd en voelen zich al helemaal thuis in het nieuwe serverpark. De zomerperiode gebruiken we om de volgende reeks te gaan verhuizen, organisatorisch een hele klus uiteraard. Maar we zien dit zonnig tegemoet!

De zomerperiode biedt voor ons vaak de ruimte om weer extra onderhoud te doen en voor een aantal klanten zijn de dagen van onderhoud reeds gereserveerd. Zo heeft niemand er last van en kan er na de vakantie weer volledig up-to-date gewerkt worden.

Indien je nu denkt dat wil ik ook! Neem dan even contact met ons op.

 

Na de vakantie

Als we de vakanties achter de rug hebben starten we meteen met 3 mooie projecten. Bij Holland Security Group en Forward2go migreren we naar Microsoft 365. Hierdoor kunnen zij afscheid nemen van hun server en gaan zij op een nieuwe manier samenwerken.

Bij de Stichting Klachten en Geschillen Eerstelijnszorg gaan we aan de slag om het samenwerken in Teams te optimaliseren. Daarnaast zorgen we ervoor dat hun flexibele werkplekken nog beter beveiligd en beheersbaar worden gemaakt zodat zij klaar zijn voor de toekomst.

 

Rest ons nu om iedereen een fijne en mooie zomer te wensen! Geniet van alles wat weer kan en mag. En we spreken elkaar vast weer snel, wij zijn tijdens de zomer gewoon bereikbaar zoals normaal en zitten voor alle ICT zaken klaar!

Geniet van de zomer!