Via SharePoint staan al je documenten in de cloud maar de meeste gebruikers zijn gewend om al hun documenten terug te kunnen vinden binnen Windows Verkenner (of Finder voor de Apple gebruikers). Ook daar heeft Microsoft een toepassing voor bedacht in de vorm van een applicatie die OneDrive heet.

OneDrive zorgt er dus voor dat je via je verkenner op je lokale systeem gemakkelijk bij je documenten kunt. Dit is voor veel gebruikers een werkwijze zoals die nu al bekend en vertrouwd zijn. Binnen SharePoint is een duidelijke documenten structuur te creëren en OneDrive neemt dit dus direct lokaal over. Dit is dan direct aangepast en zichtbaar binnen OneDrive. In de afbeeldingen hieronder zie je waar je OneDrive op je bureaublad in Windows kunt vinden en hoe OneDrive er in de praktijk uitziet binnen Windows verkenner. De zwarte pijl is je persoonlijke OneDrive en de groene betreft de zakelijke OneDrive. Over de verschillen hiervan leggen we hieronder graag meer uit.

 

Praktische voordelen OneDrive

Nog een praktisch voordeel van OneDrive is dat je bestanden vanuit de cloud ook zonder internet toegang kunt benaderen. Stel je bent vertegenwoordiger en je wil graag foto’s, plattegronden, offertes en dergelijke laten zien. Dan kun je met OneDrive een bepaalde map of bestand lokaal bewaren. Dit houdt dus in dat je op je laptop ook zonder internet verbinding bij je bestanden kunt. Breng je dan wijzigingen in het betreffende bestand aan dan synchroniseert OneDrive dit weer in de cloud zodra je internet verbinding hebt.  

OneDrive kent 2 varianten namelijk een zakelijke variant zoals we die hierboven beschreven hebben, en ook een persoonlijke variant. De persoonlijke variant zijn zoals de naam al zegt bedoeld voor je persoonlijke bestanden. Vaak worden dit soort bestanden lokaal op een pc opgeslagen. Helaas maken wij vaak genoeg mee dat een harde schijf stuk gaat of een laptop gestolen wordt met het verlies van de bestanden als triest gevolg. Met OneDrive worden deze bestanden wel in de cloud opgeslagen maar zijn deze alleen beschikbaar voor de gebruiker via het eigen mailaccount en wachtwoord.

Status OneDrive

OneDrive is real-time dit houdt in dat OneDrive het synchroniseren doet wanneer dit nodig is en wanneer daar de mogelijkheid toe is. Ondanks dat dit op de achtergrond gebeurd en je daar als gebruiker geen hinder van ondervind kun je wel altijd zien wat de status van een map of document is. Hieronder laten we je zien welke status wat aangeeft.